proszę o pomoc ;)
klkl: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których zbiorem rozwiązań nierówności liniowej
(4 – k2)x + 1 + k > 0 jest zbiór wszystkich liczb rzeczywistych.
4 paź 19:17
Adamm: dla 4−k2≠0 mamy funkcje liniową która nie jest stałą, więc musi się przecinać z osią x
sprawdzamy dla 4−k2=0 ⇔ k=2 ∨ k=−2
dla k=2 mamy
3>0
dla k=−2 mamy
−1>0
ostatecznie wynik to k=2
4 paź 19:21
klkl: skoro 4−k2≠0 to dlaczego sprawdzamy 4−k2=0?
4 paź 19:30
klkl: skoro 4−k2≠0 to dlaczego sprawdzamy 4−k2=0?
4 paź 19:31
Adamm: nie powiedziałem że 4−k2≠0, powiedziałem że dla 4−k2≠0 mamy funkcje liniową
która nie jest stałą
a ponieważ taka funkcja zawsze przecina oś x, czyli ma punkt f(c)=0, to nie spełnia warunków
4 paź 19:44
klkl: aa okej, dziękuję bardzo!
4 paź 19:45