dowody na wektorach
bart23.xxx: Mając wektory: A = (ax, ay, az) i B = (bx, by, bz) udowodnij rachunkiem bezpośrednim
podaną zależność:
(AxB)2 + (A*B)2 = (A)2(B)2
Objaśnienie:
x − iloczyn wektorowy
* − iloczyn skalarny
4 paź 19:16
bart23.xxx: Pomoże ktoś ?
4 paź 20:38
jc: Oblicz lewą stronę, prawą stronę, porównaj. Co w tym trudnego?
4 paź 20:46
Adamm: wiesz jak się liczy iloczyn wektorowy, skalarny, długość wektora

to w czym masz problem
4 paź 20:46
bart23.xxx: strasznie dużo obliczeń i mi ciągle coś nie wychodzi...
4 paź 20:50
jc: Myślę, że właśnie taki rachunek jest celem tego zadania.
Ogólniej
(1/2) ∑ (ai bj − aj bi)2 = (∑ai2)(∑bi2) − (∑ ai bi)2
4 paź 21:28
Mila:
wprowadź oznaczenia:
A=(a,b,c)
B=(d,e,f)
1)A⃗ ×B⃗ =(ay*bz−az*by;az*bx−axbz;ax*by−ay*bx)
liczysz z wyznacznika:
i j k
a b c
d e f
===============
A x B=(b*f−c*e; a*f−c*d; a*e−b*d)
2) A o B=ad+be+cf
( A o B)2=(ad+be+cf)2=a2 *d2+b2* e2+c2 *f2+2*(adbe+adcf+becf)=
=a2 *d2+b2* e2+c2 *f2+2*(abde+acdf+bcef)
własności działań na wektorach:
u→o u→=|u|2
(A x B)2=|(b*f−c*e; a*f−c*d; a*e−b*d)|2=(b*f−c*e)2+( a*f−c*d)2+( a*e−b*d)2=
=b2f2−2bcef+c2e2+a2f2−2acdf+c2d2+a2e2−2abde+b2d2
to masz lewą stronę:
L=b2f2−2bcef+c2e2+a2f2−2acdf+c2d2+a2e2−2abde+b2d2+a2 *d2+b2* e2+
+c2 *f2+2*(abde+acdf+bcef)=
=b2f2+c2e2+a2f2+c2d2+a2e2+b2d2+a2 *d2+b2* e2+c2 *f2
P=|A|2*|B|2=(a2+b2+c2)*(d2+e2+f2)=
=a2d2+a2e2+a2f2+b2d2+b2e2+b2f2+c2c2+c2e2+c2f2
Uporządkuj i sprawdź czy jest L=P
4 paź 21:36