logarytm
Kl: jakie trzeba zrobić przekształcenia aby narysować wykres
f(x)=log(podstawa 2) (1−x )
4 paź 19:06
Adamm: masz log2x, rysujesz log2(−x) (odbicie od osi y), dalej przesunięcie o wektor v[1;0]
4 paź 19:13
Kl: A dlaczego wektor v[1,0] a nie v [−1,0]
4 paź 19:15
Adamm: log2(1−x)=log2(−(x−1)) dlatego przesunięcie o v[1;0]
4 paź 19:17
Mila:

Są dwa sposoby.
1)Jeżeli masz narysowany wykres g(x)=log
2(−x) to przesuwasz o wektor [1,0]
wtedy otrzymujesz wykres funkcji:
g(x−1)=log
2(−(x−1))=log
2(−x+1)=f(x)
2) Możesz najpierw narysować wykres :
g(x)=log
2x →T
[−1,0]⇒h(x)=log
2(x+1)→S
OY⇒f(x)=log
2(−x+1)
4 paź 19:29