Indukcja matematyczna
Franko: Indukcja matematyczna
Mam wykazać taką nierówność n
3 < 4
n
Wierzę w Was
4 paź 18:21
Franko: No proszę
4 paź 18:55
PW:
Zajmę się tylko tezą indukcyjną wychodząc od lewej strony; szczegóły całego dowodu indukcyjnego
sam napisz.,
.(n+1)3 = n3 + 3n2 + 3n + 1 < 4n + 3n2 + 3n + 1 < 4n + 4n3 + 4n3 + 4n3 =
4•4n = 4n+1
Nierówność między niebieskimi liczbami to skorzystanie z założenia indukcyjnego, pozostałe to
oczywistości.
4 paź 19:04
Adamm: (n+1)3<4n+1
n3+3n2+3n+1<4*4n
dla n>3 mamy 3n2<n3
dla n>√3 mamy 3n<n3
dla n>1 mamy 1<n3
dla n=1 mamy 1<4
dla n=2 mamy 8<16
dla n=3 mamy 27<64
dla n=4 mamy 64<256
czyli dla n=4 jest spełnione
dla n podejrzewamy że jest spełnione
dla n+1 mamy
(n+1)3=n3+3n2+3n+1<n3+n3+n3+n3=4*n3<4*4n
wykorzystaliśmy nierówności z wcześniej działające dla n>3
c.n.d.
4 paź 19:06
PW: Nie czytaj mojego z 19:04, coś zmyśliłem z tymi "oczywistościami"
4 paź 19:13
Franko: oki dziękuję
4 paź 19:32