Optymalizacja
artex: Jaką największą objętość może mieć bryła powstała z obrotu trójkąta równoramiennego o obwodzie
36 wokół podstawy trójkąta.
4 paź 18:18
===:

2l+2a=36 ⇒ l+a=18 ⇒ l=18−a
h=
√l2−a2=
√(18−a)2−a2=
√324−36a=6
√9−a
W wyniku obrotu wokół podstawy (2a) powstaną dwa stożki o promieniu podstawy h i wysokości a
Ich objętość to
V'=0 72a=324 ⇒ a=4,5
V
max=V(4,5)= ...
4 paź 18:46
Mila:

a+2b=36⇔a=36−2b, 0<b<18
V
f=2*V
s
| 1 | | 1 | |
h= |
| a= |
| *(36−2b)=18−b, |
| 2 | | 2 | |
r
2=b
2−h
2
| 1 | |
r2=b2−( |
| a)2⇔r2=b2−(18−b)2 |
| 2 | |
r
2=36*(−9+b)
| 1 | |
Vs= |
| *π*36*(−9+b)(18−b)=12π*(−162+9b+18b−b2) |
| 3 | |
V
s=12π* (−b
2+27b−162) parabola skierowana w dół
wsp. wierzchołka
| 27 | | 27 | | 27 | | 81 | |
Vs( |
| )=12π*(−9+ |
| )*(18− |
| =12π* |
| =243π |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
V
f=486π
=====
Posprawdzaj rachunki
4 paź 19:10
===:
... wynik ten sam

czyli OK
4 paź 20:28
Mila:
Oczywiście, ja jak zwykle rozciągam pisanie

Pozdrawiam.
4 paź 21:45
===:
4 paź 21:51