Wyznacz zbiór tych wartości parametru m ( m € R ), dla których funkcja wymierna
Nani: Wyznacz zbiór tych wartości parametru m ( m € R ), dla których funkcja wymierna W ( x ) = x2 +
2mx + 1 dzielone przez 2x2 + x − 3 ma dwa różne miejsca zerowe.
( ma wyjść m € ( − ∞, −1) , ( 1,1 1/12 ) , 1 1/12, + ∞ )
Zad. 2
Wyznacz zbiór tych wartości parametru m ( m € R ), dla których funkcja wymierna W ( x ) = 4x2
− 8x + m dzielone przez x + 1 ma jedno miejsce zerowe.
( ma wyjść m € { − 12, 4 }
Zad. 3
Funkcja H ( x ) = x3 + 2x2 − 9x − 18 dzielone przez x + 3a dla argumentu 1 przyjmuje wartość
3. Wyznacz :
a) wartość parametru a ( ma wyjść a = − 3 )
b) miejsce zerowe funkcji H ( ma wyjść −3, −2, 3 )
c) zbiór tych argumentów dla których funkcja H przyjmuje wartości nieujemne ( ma wyjść x € ( −
∞, − 3 ≥ , ≤ − 2, 3 ≥ , ( 9, + ∞ )
4 paź 17:47
Kabuuz: | | x2+2mx+1 | |
1) Liczysz dziedzine |
| , potem dla jakiego parametru m, Δ>0 w liczniku, |
| | 2x2+x−3 | |
podstawiasz miejsca zerowe licznika pod licznik i sprawdzasz dla jakiego m przyjmuja takiego
wartości i je wyrzucasz z przedziału, a wynik powinien być i to powinno być wszystko.
2) to co w 1) ale dla Δ=0
4 paź 17:54
Kabuuz: *miejsca zerowe mianownika pod licznik
4 paź 17:55
Nani: A mógłbyś rozwiązać to zadanie ?
4 paź 19:07