prawdopodobieństwo
marta: W urnie znajduje się 20 kul: 12 zielonych, 7 białych i jedna czarna. Losujemy 5 razy po jednej
kuli ze zwracaniem. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że wyciągnięto kule we wszystkich
kolorach. Proszę o pomoc.
4 paź 17:40
Janek191:
zzbbc, zzzbc, zbbbc
4 paź 20:31
Mila:
Jest ze zwracaniem
więc jeszcze :
cccbz
ccbbz,
ccbzz
4 paź 20:52
PW: Myślę, że to trudne zadanie.
4 paź 21:34
Mila:
Tak. Żmudne liczenie, chyba, że jest jakiś ciekawy sposób.
4 paź 21:39
marta: a czy mogłoby być tak?
IΩI=205
IAI=5*12*4*7*3*1*202
7 paź 13:17
marta: jest więc 6 przypadków
1) 1c, 1b, 3z
2) 1c, 2b, 2z
3) 1c, 3b, 1z
4) 2c, 1b, 2z
5) 2c, 2b, 1z
6) 3c, 1b, 1z
IAI=IA
1I+IA
2I+IA
3I+IA
4I+IA
5I+IA
6I
| | | | | | 5! | | 5! | |
IA1I=1*7* | *5!+1*7* | *2* |
| +1*7*12* |
| =215520 |
| | | | 2! | | 3! | |
| | | | | | | | 5! | | | | 5! | |
IA2I=1* | * | *5!+1*7* | * |
| +1* | *12* |
| +1* |
| | | | | 2! | | | 2! | |
| | | | | | 5! | | 5! | |
IA3I=1*12* | *5!*1*12* | *2* |
| *1*12*7* |
| =82320 |
| | | | 2! | | 3! | |
| | | | 5! | | 5! | |
IA4I=1*7* | * |
| +1*7*12* |
| =30240 |
| | | 2! | | 2!*2! | |
| | | | 5! | | 5! | |
IA5I=1* | *12* |
| +1*7*12* |
| =17640 |
| | | 2! | | 2!*2! | |
zatem IAI=558240
7 paź 15:04
marta: czy to jest poprawne rozwiązanie?
7 paź 15:05
Jerzy:
Nie ...
cbzzz , to nie to samo, co np: bczzz ( ważna jest kolejność )
7 paź 15:08
marta: dlatego mnożę przez silnie
7 paź 15:09
Jerzy:
cbzzz = 1*7*12*11*10
bczzz= 7*1*12*11*10
wypisujesz wszystkie przypadki i sumujesz ( te same iloczyny )
7 paź 15:12
marta: ale kule losujemy ze zwracaniem, więc tych przypadków jest o wiele więcej..

mój sposób jest
zły?
7 paź 15:18
Jerzy:
a...nie zwróciłem uwagi:
cbzzz = 1*7*123
bczzz = 7*1*123
7 paź 15:20
Mila:
bzccc
| | 5! | |
7*12*13* |
| −kule czarne są nierozróżnialne |
| | 3! | |
7 paź 18:20
marta: tak liczyłam

1) 1c, 1b, 3z
2) 1c, 2b, 2z
3) 1c, 3b, 1z
4) 2c, 1b, 2z
5) 2c, 2b, 1z
6) 3c, 1b, 1z
| | 5! | | 5! | | 5! | |
IAI=1*7*123* |
| +1*72*122* |
| +1*73*12* |
| +12*7*122 |
| | 3! | | 2!*2! | | 3! | |
| | 5! | | 5! | | 5! | |
* |
| +12*72*12* |
| +13*7*12* |
| |
| | 2!*2! | | 2!*2! | | 3! | |
7 paź 18:38
Mila:
A masz odpowiedź do zadania?
7 paź 19:06
PW: Nikt nie pokusił się o skonstruowanie przestrzeni zdarzeń i określenie w niej
prawdopodobieństwa. Błędne jest założenie, że wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo
prawdopodobne (stosowanie tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa).
Popatrzmy spokojnie: przecież zdarzenia (z,z,z,z,z) i (c,c,c,c,c) nie są jednakowo
prawdopodobne, zielona w pojedynczym ciągnieniu wypada 12 razy częściej niż czarna.
7 paź 22:54
PW:
Określmy prawdopodobieństwo zdarzenia C' − "ani razu nie wyciągnięto kuli czarnej" patrząc
na opisane doświadczenie jak na schemat Bernoullego, w którym
| | 19 | | 1 | |
N = 5, p1 = |
| , q1 = |
| . |
| | 20 | | 20 | |
zatem prawdopodobieństwo zdarzenia C − "wyciągnięto co najmniej jedną kulę czarną" jest równe
Podobnie zdarzenia Z' − "nie wyciągnięto ani razu kuli zielonej" oraz B' − "nie wyciągnięto ani
razu kuli białej" mają prawdopodobieństwa
i odpowiednio
Mamy obliczyć
P(Z∩B∩C),
a więc jeszcze trzeba pogłówkować.
Czy w ten sposób rozwiążemy zadanie?
8 paź 00:47
marta: | | 585480 | |
liczyłam to zadanie dwoma sposobami i wyszedł ten sam wynik : P(A)= |
| =0,1829625, |
| | 205 | |
odpowiedzi do zadania niestety nie mam
8 paź 11:55
PW: marta, liczenie |Ω| i |A|, a potem
ma sens tylko wtedy, gdy mamy do czynienia z przestrzenią, w której zdarzenia elementarne są
jednakowo prawdopodobne. Wzór (1) to tak zwana
klasyczna definicja prawdopodobieństwa.
Zastanów się − zamiast liczyć trzeci raz − czy w tym zadaniu sensowne jest stosowanie tego
wzoru.
8 paź 15:18
marta: czyli rozwiązanie z 7 paź 18:38 jest złe? przecież uwzględnia ilość kul poszczególnych kolorów
i np. wylosowanie zielonej jest 12 razy bardziej prawdopodobne niż wylosowanie czarnej.. nic
juz nie rozumiem
8 paź 15:38
PW: Jak rozwiążesz zadanie:
W urnie jest 12 kul białych i 1 czarna. Ciągniemy 5 razy po jednej kuli za zwracaniem. Oblicz
prawdopodobieństwo, że wylosujemy kule obydwu kolorów.
8 paź 15:45
marta: IΩI=13
5
1) 1 czarna i 4 białe
2) 2 czarne i 3 białe
3) 3 czarne i 2 białe
4) 4 czarne i 1 biała
| | 5! | | 5! | | 5! | | 5! | |
IAI=1*124* |
| +12*123* |
| +13*122* |
| +14*12* |
| =122460 |
| | 4! | | 2!*3! | | 3!*2! | | 4! | |
P(A)=122460/371293
8 paź 15:59
marta: a jak zrobimy przeciwnym to jest albo wszystkie czarne albo wszyskie białe, czyli
1
5+12
5=248833
| | 248833 | | 122460 | |
P(A)=1− |
| = |
| , czyli wszystko się zgadza |
| | 371293 | | 371293 | |
8 paź 16:03
PW: A stosując schemat Bernoullego? Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A − "wylosowano zero
białych" oraz prawdopodobieństwo zdarzenia B − "wylosowano zero czarnych".
8 paź 16:06
marta: | | | | 12 | | 1 | | 1 | |
P(A)= | *( |
| )0*( |
| )5= |
| |
| | | 13 | | 13 | | 135 | |
| | | | 1 | | 12 | | 125 | |
P(B)= | *( |
| )0*( |
| )5= |
| |
| | | 13 | | 13 | | 135 | |
w czym rzecz?
8 paź 16:13
PW: W prostocie wypowiedzi i łatwych rachunkach, tylko dokończyć.
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B) = P(A) + P(B) (bo A∩B jest niemożliwe)
8 paź 16:26
marta: czy więc rozwiązanie z 18:48 jest ok?
8 paź 16:30
marta: już wiem jak to ładnie rozwiązać

A−nie wypadła czarna
B−nie wypadła biała
C−nie wypadła zielona
IA∪B∪CI=IAI+IBI+ICI−IA∩BI−IB∩CI−IC∩AI+IA∩B∩CI=
19
5+13
5+8
5−12
5−1
5−7
5+0=2614520
zatem wszystkich możliwości jest: 20
5−2614520=585480
dzięki za naprowadzenie!
8 paź 16:41
Mila:
I żmudny sposób:
A−wśród wylosowanych 5 kul są kule wszystkich kolorów
Kolejno wypisujemy zdarzenia:
| | 5! | |
1) (z,z,b,b,c ) − 122*72* |
| =144*49*30 |
| | 2!*2! | |
| | 5! | |
2) (z,z,z,b,c)−123*7*1* |
| =123*7*20 |
| | 3! | |
| | 5! | |
3) (z,b,b,b,c)−12*73*1* |
| =12*73*20 |
| | 3! | |
| | 5! | |
4) (c,c,c,b,z)−1*7*12* |
| =7*12*20 |
| | 3! | |
| | 5! | |
5) (c,c,b,b,z)− 1*72*12* |
| =49*12*30 |
| | 2!*2! | |
| | 5! | |
6) (c,c,b,z,z)− 1*7*122* |
| =7*144*30 |
| | 2!*2! | |
Liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu A
|A|=144*49*30+12
3*7*20+12*7
3*20+7*12*20+49*12*30+7*144*30=585 480
8 paź 19:07