matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice wraz z silnią
MysteriousCore:
Witajcie mam szybkie pytanie jak rozwiązać tą granicę lim gdzie n −>
∞
(n!)
2
/(2n)! macie pomysł jak to rozwiązać?
4 paź 17:39
Adamm:
n!
wiemy że lim
=1
√
2πn
(n/e)
n
(n!)
2
2πn(n/e)
2n
więc lim
=lim
=
(2n)!
√
2π2n
(2n/e)
2n
n
1/2
1
=lim
√
π
= (z reguły hospitala) lim
√
π
= 0
4
n
2
√
n
ln4*4
n
4 paź 17:53
jc:
(n!)
2
1
2
3
n
1
0 <
=
...
<
→0
(2n)!
n+1
n+2
n+3
2n
n+1
4 paź 17:56