oblicz prawdopodobieństwo
Ania: Rzucono 20 razy symetryczną sześcienną kostką do gry. Obliczyć prawdopodobieństwo zdarzenia, że
wyrzucono co najmniej jedną szóstkę oraz dokładnie raz jedynkę. Proszę o pomoc.
4 paź 17:25
Ania:
7 paź 12:59
Ania: IΩI=620
A−zdarzenie, że wyrzucimy dokładnie raz jedynkę
B−zdarzenie, że wyrzucimy co najmniej jedną szóstkę
B'−zdarzenie przeciwne do B
IAI=20*519
IB'I=520
IBI=620−520
Jakieś wskazówki, co dalej.. ?
7 paź 13:08
Ania: Czy zdarzeń, że wyrzucimy dokładnie raz jedynkę jest 20*519?
7 paź 13:20
elo: możesz założyć za 1 przypadek : 1 "6" 1"1" i 18 inych z 4 pozostałych cyfr
2 przypadek 2"6" 1"1" i 17 nnych z 4 pozostałych cyfr
przedostatni 18"6" 1"1" i 1 inna z pozostałych 4 cyfr
ostatni 19"6" i 1"1"
i to z sumować.
7 paź 13:22
Ania: myślałam żeby od liczby zdarzeń gdzie wylosuję dokł. jedną jedynkę odjąć te, w których nie
wylosuję żadnej szóstki, czyli 20*519−20*419. Czy mogłoby tak być?
7 paź 13:26
Ania: licząc sumę, otrzymuję coś takiego:
| | | | | | | | | |
20*19*418+ | *18*417+ | *17*416+...+ | *2*4+ | *1 |
| | | | | |
Czy dobrze to zapisałam?
7 paź 13:32
Mila:
13:26 Dobrze.
Sprawdź sposoby na czterokrotnym rzucie kostką.
7 paź 19:37