funkcja wykladnicza,ciąg geo
Adamm: Panie i Panowie pomożecie ?

Rowiaż nierówności,jesli wiadomo,że x∊N+
2
1*2
6*2
11*....*2
5x−4≤8
5
Mam tutaj problem z roziwązaniem tego ciągu geo.
4 paź 15:37
Janek191:
21 + 6 + 11 + ... + 5 x − 4 ≤ 85 = 215
więc
5 x − 4 = 6
x = 2
====
4 paź 15:40
Adamm: Odp. to x∊{1,2}
4 paź 15:44
Janek191:
Faktycznie zgubiłem 1.
4 paź 15:47
Adamm: Wytłumaczysz mi jak to zrobiłeś ?
4 paź 15:48
Janek191:
21 < 215
21 + 6 = 27 < 215
4 paź 15:51
Adamm: nie rozumiem tego
4 paź 16:07
5-latek: W potedze masz ciag arytmetyczny o a1= 1 i an= 5x−4
Ppolicz ile ejst wyrazow i wtedy policzysz sume tych wyrazow
4 paź 16:09
Janek191:
x = 1 wtedy 5*1 − 4 = 1 to mamy 21 =2 < 215
x = 2 wtedy 5*2 − 4 = 6 to mamy 21 + 6 = 27 < 215
85 = (23)5 = 23*5 = 215
4 paź 16:09
Iryt:

Obliczamy sumę:
1 + 6 + 11 + ... + (5 x − 4 ) składniki są wyrazami ciągu arytmetycznego, gdzie:
a
1=1
r=5
a
k=5x−4
5x−4=1+(k−1)*5 , k∊N
+
5x−4=1+5k−5
5x=5k
k=x ⇔suma ma x składników
2
1+5x−42*x≤(2
3)
5
5x
2−3x≤30
5x
2−3x−30≤0
Δ=9+4*5*30=609
| | 3−√609 | | 3+√609 | |
x1= |
| ≈−2.1 lub x2= |
| ≈2.7 |
| | 10 | | 10 | |
x∊<x
1,x
2> i x∊N
+⇔
x∊{1,2}
jednak najlepiej spojrzeć na nierówność, tak jak
Janek
4 paź 16:22