funkcje kielbasa
PrzyszlyMakler: Witam,
mam pewne problemy z zapisem i wątpliwości.
Znajdź wszystkie funkcje f: R−>R dla których zachodzi równość:
xf(x)− f(1−x)=2
Andrzej Kiełbasa polecił mi podstawić pod "x" 1−x i zrobić to za pomocą 1−x, ale trochę
panikuję i nie znam zasad mnożenia takie funkcji.
Otóż, podstawiam to i mam równanie (1−x)f(1−x)−f(x)=2
No i w efekcie czego układ:
xf(x)− f(1−x)=2
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
Już na tym etapie nie wiem jak się zachować z czymś takim: (1−x)f(1−x), no ale jest wskazówka
by szukać skrócenia czegoś. OK, więc.
xf(x)− f(1−x)=2 | *(1−x)
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
(1−x)*xf(x)− (1−x)f(1−x) = 2−2x
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
Do drugiego równania dodaję pierwsze:
(1−x)f(1−x)−(1−x)f(1−x) −f(x) + (1−x)*xf(x)=2 +2−2x
Początek się skraca i zostaje:
−f(x) + (1−x)*xf(x) = 4 −2x
No i na tym kończę to co potrafię.. mógłby ktoś mi to wyjaśnić, bo jak widzę przed tą funkcją
(1−x) to panikuję i nie wiem jak się wobec tego zachowywać.. no i nie potrafię dokończyć tego
działania, więc proszę o szczegółowe opisywanie operacji i nie liczenie niczego 'w pamięci'

Dziękuję z góry i pozdrawiam!
4 paź 12:46
jc: To jest układ równań z niewiadomymi f(x) i f(1−x).
xf(x)− f(1−x)=2
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
pierwsze równanie mnożę przez (1−x)
(1−x)x f(x) − (1−x)f(1−x) = 2(1−x)
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
dodaję stronami
(x−x2−1)f(x)=4−2x
f(x)= 2(x−2)/(x2−x+1)
4 paź 12:51
PrzyszlyMakler: Po dodaniu stronami skąd Ci wyszedł iloczyn? Przeież w Twoim drugim równaniu jest −f(x) które
się z niczym nie skraca
4 paź 12:56
jc:
(1−x)x f(x) − (1−x)f(1−x) = 2(1−x)
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
inaczej
(x−x2) f(x) − (1−x)f(1−x) = 2−2x
(1−x)f(1−x)−f(x)=2
dodajemy
(x−x2−1)f(x)=4−2x
A że wolałem mieć x2 na początku, to zmieniłem znaki.
(x2−x+1)f(x)=2x−4=2(x−2)
Teraz dzielę
f(x) = 2(x−2)/(x2−x+1)
Nic nigdzie mi się nie skraca. Przy dodawaniu stronami redukuje się wyraz (1−x)f(1−x).
4 paź 14:48
5-latek: Zapisze sobie to zadanie i potem sprobuje zrobic
4 paź 14:52
PrzyszlyMakler: Już rozumiem, dziękuję jc za cierpliwość i pomoc
4 paź 14:59