Liczby
Ika: Uzasadnij, że jeżeli liczba całkowita n nie dzieli się przez 5, to n4 daje przy dzieleniu
przez 5 resztę 1.
4 paź 12:11
g:
(5+k)4 = 54 + 4*53*k + 6*52*k2 + 4*5*k3 + k4 = coś*5 + k4
k ∊ [1; 4]
14 = 1
24 = 16 = 3*5+1
34 = 81 = 16*5+1
44 = 256 = 51*5+1
4 paź 12:28
5-latek: Moze trzeba skorzystac z tego ze jesli liczba dzieli sie przez 5 to jej ostatnia cyfra to 0 lub
5
Moze potem Pani Eta lub Pani Mila pomoze .
4 paź 12:30
piotr1973: 64 = 1296
74 = 2401
84 = 4096
94 = 6561
czwarta potęga liczb zakończonych na 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 kończy się na 1 lub 6 więc dzieląc
je przez 5 reszta będzie 1
4 paź 13:31
Ika: Nie rozumiem skąd ten przedział od 1 do 4 😌
4 paź 13:38
Ika: K [1;4]?
4 paź 13:43
Jerzy: przedział
4 paź 13:44
piotr1973: liczby zakończone na 1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9 nie dzielą się przez 5 be reszty
4 paź 13:45
piotr1973: liczba niepodzielna przez 5 jest postaci 5n+k, k = 1, 2, 3, 4
(5n+k)4 = k4+20 k3 n+150 k2 n2+500 k n3+625 n4 =
= k4+5(4 k3 n+30 k2 n2+100 k n3+125 n4)
k4/5 daje resztę 1
4 paź 13:50
Ika: Dziękuję😼
4 paź 14:04