Równanie wykładnicze z parametrem
Magda: Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m ∊ R
2|x−2|+x = m2
Lewa strona jest dodania, a prawa nieujemna, czyli dla m=0 nie będzie rozwiązań, ale na tym
moja koncepcja się kończy...
3 paź 23:50
PW: A ja mam koncepcję, że wszystkie x ≤ 2 są rozwiązaniami dla m = 2.
3 paź 23:56
Mila:
Najlepiej graficznie.
3 paź 23:57
myszka:

Rysujemy wykres:
y=2
|x−2|+x i wykres
y= m
2
nieskończenie wiele rozwiązań dla m
2=4 ⇒ m= 2 v m= −2
1 rozwiązanie dla m
2>4 ⇒ m∊(−
∞, −2) U (2,
∞)
0 rozwiązań dla m
2<4 ⇒ m∊(−2,2)
4 paź 00:06
Mila:

dla myszki.
4 paź 00:08
5-latek :

Dla x<2 funkcja ma postac
y= 2
2−x+x= 2
2=4
Dka x≥2 funkcja ma [postac
y= 2
x−2+x= 2
2x−2 =4
x−1 (to sa tylko przeksztalcenia proste
TO jest wykres tej funkcji
4 paź 00:09
myszka:

dla
Mili
4 paź 00:10
PW: A już tak "kawę na ławę", gdy
Magda miała zalążek koncepcji
4 paź 00:10
myszka:
O "zalążkach" ...... dzisiaj było najgłośniej
4 paź 00:12
Mila:
Nie widziałam Twojej koncepcji i też się wtrąciłam. Piszemy, a za chwilę 5 wpisów.
Dobranoc wszystkim
4 paź 00:12
myszka:
Miłych snów
4 paź 00:13
Magda: O, i wszystko jasne! Muszę się, widać, przekonać do graficznych rozwiązań zadań− bardzo
wszystkim dziękuję!
4 paź 21:08