matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie wykładnicze
pablo:
1
2
3x+1
+
1
2
3x
= 12
3 paź 23:40
Mila:
1
1
1
3x
*
+(
)
3x
=12
2
2
2
3
1
2
*(
3x
=12 /*
2
2
3
1
(
3x
=8
2
1
(
3x
=2
3
2
1
1
(
3x
=(
−3
2
2
3x=−3 x=−1
3 paź 23:44
pablo:
hmm, a skąd wziął się ułamek 3/2?
3 paź 23:48
Mila:
1
1
1
*(
)
3x
+1*(
)
3x
=12
2
2
2
1
1
(
)
3x
*(
+1)=12
2
2
albo podstaw
1
(
)
3x
=a , wtedy masz :
2
1
(
)*a+a=12⇔
2
3
a=12
2
3 paź 23:56
pablo:
okej, dzięki wielkie
4 paź 00:06
Mila:
4 paź 00:09