Udowodnij tożsamość trygonometryczną
KaeM: a) tg2x − sin2x = tg2x * sin2x
b) 11−cosx + 11+cosx = 2sin2x
c) 1−ctg2xctgx * tgxtg2x−1 = 1
d) sinxsinxcosx + cosxsinx−cosx = 11−2cos2x
3 paź 22:25
5-latek : b) spraowadz do wspolnego mianownika
3 paź 22:27
Saizou :
i oczywiście zrób odpowiednie założenia xd
3 paź 22:30
KaeM: Dobra dobra, b) ogarne
3 paź 22:30
Saizou :
a) sprowadź do wspólnego mianownika i wyciągnij sin2x i z "1"
3 paź 22:34
KaeM: Super a) też mam
3 paź 22:40
KaeM: Sam znalazłem sposób na c) ale nie wiem tego d) znowu zrobić w jeden mianownik?
3 paź 22:48
5-latek : | sinx | | 1 | |
| = sec(x)= |
| |
| sinxcosx | | cosx | |
3 paź 22:52
KaeM: Prostsze niż myślałem to zadanie, dzięki za otworzenie oczu
3 paź 22:59