matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Doprowadź do prostszej postaci
tyzzzz:
Hej, mam takie przykładowe zadanko na sprawdzian, jeden z dwóch przykładów zrobiłem bez problemu, ale ten sprawia mi trudność Doprowadź do prostszej postaci:
3
(6
0,75
* 2
−
) : (
4
√
3
*
√
2
)
4
3 paź 22:22
5-latek :
√
2
=
4
√
4
3 paź 22:29
myszka:
6
3/4
*(0,5)
3/4
= (6*0,5)
3/4
= 3
3/4
=
4
√
3
3
=
4
√
3
*
√
3
4
√
3
*
√
3
√
3
√
6
.....=
=
=
4
√
3
*
√
2
√
2
2
3 paź 22:32
tyzzzz:
Okej, rozumiem, dzięki
3 paź 22:50