| a2√3(6−a) | ||
V= | ||
| 12 |
| 6−a | ||
Skąd h= | ? | |
| 3 |
Przyjąłeś że różnica między wysokością stożka i ostrosłupa wynosi tyle samo co bok podstawy
ostrosłupa, gdzie wierzchołki podstawy należą do Pb ostrosłupa więc jest to błąd.
| r | 6−h | |||
Z tw. Talesa : | = | ⇒ h=6−2r , r∊(0,3) | ||
| 3 | 6 |
| a√3 | ||
r= | −− dł. promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym o boku "a" | |
| 3 |
| a2√3 | 3r2√3 | |||
to a= r√3 Pp= | = | |||
| 4 | 4 |
| 1 | 3r2√3 | 3√3 | r3√3 | |||||
V(r)= | * | *(6−2r) = | r2− | |||||
| 3 | 4 | 2 | 2 |
R=3
|OS|=6=H
|OP|=h
| 3 | ||
h= | r | |
| 2 |
| a√3 | ||
h= | ||
| 2 |
| a√3 | 3 | ||
= | r | ||
| 2 | 2 |
| r | 6−h | ||
= | |||
| R | 6 |
| r | 6−h | ||
= | |||
| 3 | 6 |
| 6−h | ||
r= | , h<6 | |
| 2 |
| (6−h)*√3 | ||
a= | ||
| 2 |
| 1 | a2√3 | |||
V(h)= | * | *h | ||
| 3 | 4 |
| 1 | (6−h)2*3 | √3 | ||||
V(h)= | * | * | *h | |||
| 3 | 4 | 4 |
| √3 | ||
V(h)= | *(6−h)2*h | |
| 16 |
| √3 | ||
V'(h)= | *[2*(6−h)*(−1)*h+(6−h)2] | |
| 16 |
| √3 | ||
V(2)= | *(6−2)2*2=2√3 | |
| 16 |