eeee
aaaa: Wytłumaczy ktos jak napisac równanie stycznej do okregu przechodzaca przez jakis punkt
3 paź 21:31
5-latek : eeee . najzwyczaniej w swiecie napisz
3 paź 21:34
aaaa: no nwm np x2+y2=4 A=(0,8)
3 paź 21:35
Adamm: masz środek okręgu, dany punkt, więc masz prostą prostopadłą do danej
3 paź 21:36
Adamm: a raczej nie "danej"
3 paź 21:37
Mila:
Podaj zadanie.
W zależności od sytuacji można wybrać łatwiejszy albo
jest konieczność rozwiązywać trudniejszym sposobem.
Styczna jest prostopadła do promienia w punkcie styczności ,
ma dokładnie jeden punkt wspólny z okręgiem,
Odległość od środka okręgu jest równa promieniowi.
3 paź 21:37
PW: Masz środek S okręgu i punkt P leżący na zewnątrz okręgu?
Szukaj punktu styczności Q wykorzystując fakty:
− Q należy do okręgu,
− trójkąt PQS jest prostokątny.
3 paź 21:37
5-latek :
![rysunek](rys/125368.png)
Z rysunku widac ze punkt A lezy poza okregiem
Proste przchodzace przez punkt A beda mialy rownanie
y−8=m(x−0)
czyli y−8=mx
albo −mx+y−8=0
czyli mx−y+8=0
Wiemy ze r=2 wiec odleglosc stycznej od srodka okregu wynosi d=2
d=U{|mx
0−y
0−8|}{
√m2+1
8=2
√m2+1 (do potegi drugiej
64= 4(m
2+1)
4(m
2+1)= 64
4m
2+4= 64
4m
2= 60
m
2= 15 to m=
√15 lub m=−
√15
y−8=mx to y= mx+8
1 styczna ma rownanie y=
√15x+8 a druga y=−
√15x+8
====================================================
3 paź 22:01
aaaa: PW zrobilem tak jak mowiles niby chyba wszystko ok:
http://imgur.com/Bf0jNWO ale dlugo to zajmuje a w ksiazce to
jakos robia jednym wzorem na odleglosc punktu od odcinka
3 paź 22:08
5-latek : Takich troli powinno sie tepic .
Pozniej sie dziwicie ze to forum upada . Jak trole obrazaja to dobtrze ajka sie obraza troli to
zle ,
3 paź 22:41