Oblicz najdłuższą krawędź.
Nikodem:

Oblicz najdłuższą krawędź. V=28dm
3
Nie mam już pomysłów. Proszę o pomoc.
PS graniastosłup ma być prosty, nie tak jak na rysunku
3 paź 21:31
5-latek : No to wez zapalki i plasteline i zrob model i policz
3 paź 21:36
Jolanta: V=P
p*H
28dm
2=wymnoż i wylicz x
3 paź 21:38
3 paź 21:40
Nikodem: To ja wiem, wychodzi mi 28dm2=12x3+16x2
Ale nie wiem co dalej.
3 paź 21:41
===:
12x
3+16x
2−28=0
3x
3+4x
2−7=0 ⇒ x=1
3 paź 21:42
===:
bo to (x−1)(3x2+3x+7)=0 i x=1 jest jedynym pierwiastkiem
3 paź 21:44
Nikodem: Możesz mi rozpisać, jak z tego równania 3 stopnia, obliczyłeś/łaś x? bo tego nie wiem
3 paź 21:44
Adamm: tw. o pierwiastkach wymiernych
3 paź 21:45
===:
raczej całkowitych
3 paź 21:47
Nikodem: genialne, dzięki. Rozumiem, że z pierwszej grupy jest wcyiągnięty x przed nawias, a zdrugiej
−1, tak?
3 paź 21:47
===:
nie rozumiesz
3 paź 21:48
Adamm: umiesz dzielić wielomiany
3 paź 21:49
===:
zauważyłem,że x+1 jest jednym z pierwiastków a potem
3x
3+4x
2−7 podzieliłem przez (x−2)
3 paź 21:50
===:
oczywiście x=1 jest pierwiastkiem i podzieliłem przez (x−1)
3 paź 21:51
Nikodem: Umiem dzielić, ale nie rozumiem jak zauważyłeś to x+1, i czemu podzliłes przez x−2
skąd to się bierze
3 paź 21:53
Jolanta: Sprawdzamy jaka liczba jest dzielnikiem wyrazu wolnego .Podstawiamy za x.Jeżeli wyjdie wynik
zero to ta iczba jest pierwiastkiem
W(1)=3+4−7=0
1 jest pierwiastkiem czyli 3x3+4x2−7 dzieli się przez (x−1)
3x2+7x+7
3x3+4x2−7 : (x−1)
−3x3+3x2
7x2−7
−7x2+7x
7x−7
−7x+7
3 paź 21:57
Adamm: Nikodem === miał na myśli że zauważył x=1 i podzielił przez x−1
3 paź 21:59
Adamm: nieważne, nie zauważyłem postu z 21:51
3 paź 21:59
Nikodem: Okej, i teraz już z tego co mi wyszło licze pierwiastki tak
?
3 paź 22:04
Jolanta: tak ale w tym zadaniu Δ jest <0 czyli więcej pierwiastków nie ma
3 paź 22:07
Nikodem: Super dziękuje wszystkim za pomoc. Już rozumiem

Dobrej nocki
3 paź 22:08
===:
trochę namieszałem ...ale ...
3 paź 22:13