To
Alex : Jak rozwiazać taką macierz?
[1 0 −1 I−1]
[0 1 2 I 1]
3 pierwsze kolumny to współczynniki przy niewiadomych, 4 kolumna to wyrazy wolne.
Mam do tego układ równań(odnośnie powyższej macierzy) którego nie rozumiem
x−1k=−1
y+2k=1
x=−1+k
y=1−2k gdzie k∊c
[x] [−1] [1]
[y]=[1] +[−2]k
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z tym k i w ogóle?
3 paź 21:11
5-latek: Ja nie pomoge
Pani nam jeszcze tego nie tlumaczyla . I w ogole czesc calkowita do tego
3 paź 21:17
Adamm: x to pierwsza kolumna, y to druga a k to trzecia
3 paź 21:18
Saizou :
a co oznacza rozwiązać macierz ?
Macierz jest w jakimś związku, że chcesz ją rozwiązać ?
3 paź 21:19
Alex : Doceniam filozoficzne pytania ale naprawdę nie wiem o co w tym chodzi. Może i rzeczywiscie
zamiast z była niewiadoma k. Tylko dlaczego k jest liczbą całkowitą?
Układ równań jest nieoznaczony. O co chodzi z [x] [−1] [1]
[y]=[1] +[−2]k ?
3 paź 21:23
PW: A czy naprawdę taki układ równań
z parametrem k trzeba "męczyć" za pomocą macierzy?
Chyba że czegoś nie rozumiem − nie prościej od razu podać porządnie treść zadania?
3 paź 21:24
Alex : Rozwiąż układ równań metodą Gaussa.
To jest końcowy etap
[1 0 −1 I−1]
[0 1 2 I 1]
i dalej wiecie.
3 paź 21:27
Saizou :
masz układ dwóch równań z 3 niewiadomymi, czyli jedna z niewiadomych musi być parametrem.
BTW.
PW podszedł do tego najrozsądniej
3 paź 21:31
Alex :
−x1+3x2+x3=2
−2x1+x2−3x3=1
3x1−4x2+2x3=−3
A jakbyście rozwiązali ten układ metodą gaussa? Tu wychodzi x1+2k=−1/5 x2+k=2/3
dalej jest w klamerkach []chyba suma macierzy [(−1/5)/(3/5)] + [(−2 nad1)]*k
skąd te k?
3 paź 22:02
Alex : [(−1/5)nad(3/5)]
3 paź 22:04
Alex : Już rozumiem(algorytm). Dzięki za pomoc geniusze.
3 paź 22:14