Pomoc w warunkach
gielczunator: Mam znaleźć wartości parametru m w równaniu
m * 16x + (2m−1)*4x + 2−3 m = 0
Rozważyłem już przypadek Δ < 0, teraz rozważam Δ≥0 i moje pytanie − jakie tam będą znaki przy
warunkach dotyczących warunków Viete'a. Czy będą to nierówności silne czy słabe i dlaczego.
Pozdrawiam
3 paź 21:05
piotr: A jaka jest treść zadania?
3 paź 21:07
gielczunator: przepraszam, zapomniałem o najważniejszym! Naturalnie, dla jakich nie będzie rozwiązań
3 paź 21:08
5-latek: Rowniez pozdrawiam
3 paź 21:08
Adamm: rozważyłeś liniowość?
oczywiście po podstawieniu 4x=t
3 paź 21:09
gielczunator: jeszcze nie, zamierzam, podstawiłem, tylko pytam o te wzory Viete'a
3 paź 21:10
5-latek: czy jesli Δ=0 lub Δ>0 sa rozwiazania czy ich nie ma ?
3 paź 21:10
gielczunator: są, ale mam to w koniunkcji z warunkami, że rozwiazania mają być ujemne. tylko nie wiem czy c/a
≥ 0 czy c/a > 0
oraz czy −b/a <0 czy −b/a≤0
3 paź 21:11
Adamm: t1*t2≥0 ∧ t1+t2≤0
3 paź 21:13
piotr: dla Δ≥0 x1x2≥0 oraz x1+x2≤0
3 paź 21:14
gielczunator: Dzieki, o to mi chodziło, już skumałem.
Mógłbym jeszcze prosić o pomoc z przypadkiem liniowym?
dla m=0 mamy
− t + 2 = 0
t = 2
a to rozwiązanie dodatnie, a w odpowiedziach przedział zawiera 0
3 paź 21:18
gielczunator: ach ja głupi, nie zauważyłem że lewy kraniec przedziału z odp jest > 0
3 paź 21:31