Miejsce geometryczne punktu
Izunia: Dany jest okrąg o równaniu x2+y2=4 i prosta o równaniu y=−4. Wyznacz środków okręgu stycznych
jednocześnie zewnętrznie do okręgu i tej prostej.
3 paź 20:25
5-latek: Zrob porzadny rysunek (przeciez to geometria analityczna
3 paź 20:28
Izunia: dziwne te zadanie
3 paź 20:29
5-latek: Dziwna to ty jestes bo nie potrafisz nawet porzadnie przepisac zadania
3 paź 20:30
Adamm:
3 paź 20:31
Izunia: No tak, zobowiązująca jest Twoja nazwa użytkownika
3 paź 20:31
Izunia: Ktoś wie jak to zrobić?
3 paź 20:36
Janek191:
Przepisz porządnie treść zadania.
Tym miejscem geometrycznym środków okręgów stycznych do danego okręgu i do danej prostej będzie
parabola.
3 paź 20:40
5-latek: Przeciez wiadomo ze x
2+y
2=4 to okrag o srodku S=(0,0) i promieniu r=2 (przedszkolaki juz
wiedza o tym

Wspolrzedne srodka jednego okregu juz widac z rysunku
S
1= (0,−3) i promien tego okregu r=1
Wez teraz cyrkiel i olowek i narysuj sobie linia przerywana okrag o srodku (0,0) i
promieniu r=3
Narysuj kilka takich okregow spelniajacych warunki zadania i zobacz dokad mozna narysowac
okregi o srodku na tym przerywany okregu
Tak naprawde to ja nie jestem 5latek tylko 5− latek
Przeczytaj sobie jeszcze raz tresc zania ktora jest tutaj napisana. Ile tych srodkow ma byc ?
3 paź 20:50
Saizou :

r=|y+4|
|OS|=2+r
√x2+y2=2+|y+4|
x
2+y
2=4+4|y+4|+y
2+8y+16 zauważ ze y≥−3, czyli |y+4|=y+4
x
2=4+4(y+4)+8y+16
x
2=4y+16+8y+20
12y=x
2−36
3 paź 20:53
piotr: (y+4+r)
2=y
2+x
2
(y+4+2)
2=y
2+x
2 ⇒
3 paź 21:04
Janek191:
Brak odzewu
4 paź 08:31