Rozwiąż równanie
pytuś: Należy rozwiązać równanie i obliczyć q
Próbowałem rozbić górny i dolny wyraz wzorami skróconymi mnożenia, ale dalej nie wiedziałem co
z tym zrobić.
3 paź 20:10
5-latek: czy Ty jestes rozumny ?
jesli rownanie to gdzie jest niewiadoma ?
I tak potem bedziesz pytal 10 razy pytusiu .
3 paź 20:12
Omikron: | | 43*(1−q)3 | | 64*(1−q)2 | |
L= |
| = |
| |
| | (1−q)(1+q+q2) | | 1+q+q2 | |
Podziel stronami przez 64, wymnóż przez mianownik i pozostaje rozwiązać równanie kwadratowe.
Pamiętaj o dziedzinie.
3 paź 20:13
Adamm: tw. o pierwiastkach wymiernych
3 paź 20:14
ICSP: | 43 * (1 − q)3 | | 43 | |
| = |
| |
| (1 − q)(1 + q + q2) | | 7 | |
| (1 − q)2 | | 1 | |
| = |
| |
| 1 + q + q2 | | 7 | |
7(1 − q)
2 = 1 + q + q
2
3 paź 20:14