rozloz wielomian na czynniki
cichociemny : Rozłóż wielomian na czynniki i wyznacz jego pierwiastki:
a) x5−5x3
d)x4+4x3−5x2
g)25x6−10x4+x2
3 paź 20:04
Janek191:
a) W(x) = x5 − 5 x3 = x3*( x2 − 5) = x3*( x −√5)*(x + √5)
3 paź 20:05
Janek191:
b) V(x) = x2*( x2 + 4 x − 5) = x2*( x + 5)*(x − 1)
3 paź 20:06
Janek191:
g) P(x) = x2*( 25 x4 − 10 x2 + 1) = x2*( 5 x2 − 1)2 = x2*[( √5 x − 1)*p{x) + 1)]2
3 paź 20:08
Janek191:
g) .... = x2*[ ( √5 x − 1)*(√5 x+ 1)]2
3 paź 20:15
cichociemny : a skad w przykładzie b rozkład na (x+5)(x−1) ?
3 paź 20:18
Adamm: postać iloczynowa funkcji kwadratowej
3 paź 20:19
Janek191:
Bo ( x + 5)*( x − 1) = x
2 − x + 5 x − 5 = x
2 + 4 x − 5
To widać
3 paź 20:21