Wyznacz wszystkie wartości m (m∊R), dla których równanie: 3^{2x}-2(m-1)*3^x+m+5
YTNEMUKOD: Wyznacz wszystkie wartości m (m∊R), dla których równanie:
32x−2(m−1)*3x+m+5=0 ma jedno jedno rozwiązanie.
Z: a≠0 ∧
Δ=0 ∨ Δ>0
t1t2>0 t1t2<0
t1+t2>0
Wyszła mi delta z delty 368, coś dzisiaj to nie jest mój szczęśliwy dzień..
3 paź 19:56
Adamm: mówimy o tym samym zadaniu

bo delta z prawej czy z lewej wyjść 368 nie mogła
3 paź 20:01
Janek191:
(3x)2 − 2*( m − 1)*3x + m + 5 = 0
więc
Δ = [ − 2( m − 1)]2 − 4*1*( m +5) = 4*( m2 − 2m + 1) − 4 m − 20 =
= 4 m2 − 12 m − 16 = 0 ⇔ m2 − 3 m − 4 = 0 ⇔ ( m + 1)*( m − 4) = 0⇔
⇔ m = − 1 lub m = 4
=================
3 paź 20:01
YTNEMUKOD: Dlatego jakbyś tylko mógł rozpisać deltę z delty bo coś właśnie popsułem..
3 paź 20:02
YTNEMUKOD: Okej znalazłem swój błąd "2(m−1)=(2m−1)" :')
3 paź 20:03
Adamm: to nadal nie tłumaczy czemu delta dla ciebie to 368 i w takim razie wnioskuje
że jesteś trollem, i nigdy więcej ci już nie pomogę
3 paź 20:08
YTNEMUKOD: Nie rozumiem o co teraz Ci chodzi? Błędna delta= (4m2−8m−19), sprawdź jeśli nie wierzysz.
Ponadto jestem w 3 kl liceum chce jak najlepiej zdać maturę rozszerzoną i na prawdę, nie mam
czasu na pierdoły typu trollowanie : )
3 paź 20:11
Janek191:
?
3 paź 20:19
piotr: (−16 − 12 m + 4 m2 = 0 ∧ 2(m − 2) > 0 ∧ −m − 5 > 0) ∨(−16 − 12 m + 4 m2 > 0 ∧ −m − 5 < 0) ⇒
⇒−5 < m < −1 ∨ m > 4
3 paź 20:44
piotr: poprawka:
(−16 − 12 m + 4 m2 = 0 ∧ 2 (m − 1) > 0 ∧ m + 5 > 0) ∨ (−16 − 12 m + 4 m2 > 0 ∧ m + 5 < 0)⇒
⇒ m < −5 ∨ m = 4
3 paź 20:53
YTNEMUKOD: Dzięki
3 paź 21:46