Wyznacz wielomian
natalka99 : Wyznacz wielomian w(x)=f(x)*g(x)+h(x). Ustal, dla jakiej wartości parametru a jest to wielomian
trzeciego stopnia.
a) f(x)=ax2+1, g(x)=x−a, h(x) =a−x3
b) f(x)==1−ax2, g(x)=2ax2+x, h(x)=ax4+1
3 paź 19:15
Jack:
(ax2+1)(x−a) + (a−x3) = ...
3 paź 19:16
Adamm: a) w(x)=(ax2+1)(x−a)+a−x3=ax3+x−a2x2−a+a−x3=(a−1)x3−a2x2+x
jest wielomianem 3 stopnia dla a−1≠0
3 paź 19:18
natalka99 : dalej powinno− być ax3−a2x2+x−x3 i coś potem ?
3 paź 19:20
natalka99 : ok, dziękuję
3 paź 19:21
natalka99 : w przykładzie b wychodzi 2ax2−x−2a2x4−ax3. Wie ktoś może co będzie dalej?
3 paź 19:28
Adamm: dla jakiej wartości a nie jest to wielomian 4 stopnia

pytanie dla ciebie
3 paź 19:29
5-latek: Zawszse mozna sobie sprawdzic wynik w wolframie
(1−aX2)(2ax2+x)+ax4+1=
=−2a2x4+ax4−ax3+2ax2+x+1
x4(−2a2+a)−ax3+2ax2+x+1
3 paź 19:38
natalka99 : @Adamm nie wiem ;c nie ogarniam trochę
3 paź 19:51
Adamm: −2a
2x
4−ax
3+2ax
2−x
mamy wielomian 4 stopnia dla −2a
2≠0
dla −2a
2=0 ⇔ a=

dla ciebie, prościej już nie można
3 paź 19:54
natalka99 : 5−latek a skąd ta 1?
3 paź 19:57
natalka99 : dziękuję bardzo za pomoc Adamm
3 paź 19:58
5-latek: Przecie z z przemnozenia (−ax2)*2ax2 dostaniesz − 2a2x4 i do tego masz dodac ax4
Poza tym z przemnozenia nawiasow tej jedynki z f(x) nie bedzie ale zostanie jedunka z h(x)
i stad ta jedynka
3 paź 20:19