Niejasność w dziedzinie
Maciej: Dziedzina
1/(x+2)2
Jak to rozwiązać w tym wypadku? Mam stosowac wzór skróconego możenia czy coś innego?
+ w przykłdzie
x−8/x2−3
jeżeli jedno z miejsc wychodzi 0 to jak to zapisać w sposób poprawnie matematyczny. Jak w
ogóle zapisywać dziedzinę?
Zapisałbym tak D=R\{0,−1}
3 paź 18:15
zef: w pierwszym x≠−2
W drugim niejasny zapis.
3 paź 18:19
5-latek: Po mrocznosc jasna dopadla ?
D=R}{−2}
w drugim
D=R\{−
√3,
√3}
3 paź 18:21
Maciej: Dlaczego w 1 taka odpwoeidź? Mógłbys rozpisać to krok po kroku?
3 paź 18:22
zef: a kiedy wyrażenie z mianownika" (x+2)2 da ci zero ?
3 paź 18:26