log[3+2log(1+x)]=0 - jak to zrobić?
Radek: Cześć, powtarzam sobie treści do sprawdzianu i totalnie nie mam pojęcia jak rozwiązać tego typu
logarytm:
log[3+2log(1+x)]=0
Na internecie było jedno rozwiązanie owego przykładu, ale nie wiem co i jak(w szkole inaczej je
robiliśmy). Otóż − na początku zawsze ustalamy dziedzinę, a później rozwiązujemy dany przykład.
Jako pierwszy warunek ustalam treść z nawiasu kwadratowego:
3+2log(1+x)>0
x+1>0 => x>−1
I właściwie tutaj się kończy moja wiedza :v Nie wiem, jak rozłożyć ten logarytm. Ktoś ma jakiś
sposób na to?
3 paź 18:12
===:
... z definicji logarytmu
3 paź 18:24
5-latek: 3+2log(1+x)= 10
o
3+log(1+x)
2=1
log(x+1)
2= −2
(x+1)
2= 10
−2
rozwiazuj dalej
3 paź 18:30
Radek: Łatwo powiedzieć − widzę tutaj tyle opcji rozkładania, że zanim odkryję tą właściwą, zapiszę
całą stronę. Na przykład − trójkę przerzucić na drugą stronę, a później calość podzielić przez
dwa. Ale to chyba złe rozwiązanie :v
3 paź 18:30
Radek: 5−latek − czy tak można? Z zera robić jednkę?
3 paź 18:32
5-latek: logab=c ⇔ac=b
a=10 b= 3+2log(1+x)
c=0
a0=1
3 paź 18:36
5-latek:
Potem znowu definicja logarytmu i nastepny wzor
nlogab= logabn
3 paź 18:38
Radek: Dzięki, teraz już wiem skąd to się wzięło. Z x wynika, że:
x1=−(99/100) a x2=(101/100) − i to nie koniec dziedziny, prawda?
3 paź 18:39
5-latek: Radek ja tego nie liczylem. Pewnie wyjda dwa rozwiazania bo masz rownanie kwadratowe
Na poczatek wyznacz dziedzine i porownaj rozwiazania .
3 paź 18:42
Radek: Nie dam temu rady

logarytmy i trygonometria to najgorsze działu matematyki, jakie spotkałem,
powtórzę inne rzeczy. W każdym razie dzięki za odzew i chęć pomocy
3 paź 18:47
3 paź 19:03