porównywanie liczb
mamadrugoklasistki: Karol zebrał o 3 kasztany więcej niż liści. Kasztanów zebrał mniej niż 10.
Ile mógł zbrać kasztanów a ile liści ?
Jak wytłumaczyć drugoklasistce
proszę o pomoc
3 paź 17:49
zef: x− kasztany zał x<10
y−liscie y>0
x=y+3
x−3=y
x<10
Kasztanów zebrał na pewno mniej niż 10 a liści maksymalnie 6 bo podstawiając najwyższą wartość
x'a czyli 9 (10 sie juz nie liczy)otrzymamy:
9−3=y
y=6
3 paź 18:01
mamadrugoklasistki: Dziękuję, ale w klasie drugiej nie mają równań
3 paź 18:03
Iryt:
Wypisać wszystkie możliwości: ( narysować)
Najmniej liści − 1 ( zakładamy, że liście też zebrał)
Kasztany: 3+1, 3+2, 3+3 , 3+4 ,3+5, 3+6 <10
Mógł zebrać :
liście kasztany
1 4
2 5
3 6
4 7
5 8
6 9
3 paź 18:06
Iryt:
zef nie wolno z niewiadomą, to II klasa SP.
3 paź 18:07
zef: Nie doczytałem do końca
Może jakoś to wszystko rozrysować ?
3 paź 18:08
mamadrugoklasistki: Dziękuję
3 paź 18:08
Iryt:
Najlepiej rysować, obrazowe nauczanie najlepiej trafia do dziecka.
3 paź 18:09