podobieństwo trójkątów
Anka: Dany jest trapez abcd w którym ramiona mają długość 6 i 10, a podstawa ab 12. Przekątna bd
równa jest 12 a kąt który tworzy z ramieniem ad równa się α. α równa się też kąt dab. Oblicz
obwód trapezu.
I mam tyle że kąt abd=β i kąt bdc też=β.
Przerabiamy teraz podobieństwo trójkątów
3 paź 17:45
Anka: Zero pomysłów?
3 paź 18:34
Iryt:
Jesteś w GM czy LO?
3 paź 18:42
Anka: LO, ale jak szukałam wczesniej tego zadania to były same rozwiązania z użyciem wysokości. A tu
chodzi raczej o kąty
3 paź 18:47
Iryt:
Musisz trochę poczekać. Chwilowo jestem zajęta.
3 paź 19:02
Anka: Poczekam, poczekam

to zadanie już mnie przerasta
3 paź 19:06
Mila:

1)
ΔADB− Δrównoramienny
| | 6 | | 1 | |
ΔAFD∼AEB w skali k= |
| = |
| |
| | 12 | | 2 | |
nie widzę trójkąta podobnego z bokiem DC, aby łatwo obliczyć jego długość.
Teraz możesz obliczyć dł. h= DF, następnie |GB| i już możesz obliczyć długość b.
Albo
2) spsób
W ΔADB korzystając z tw. cosinusów :
6
2=12
2+12
2−2*12*12*cosβ
W ΔDCB z tw. cosinusów:
100=b
2+144−21b
b
2−21b+44=0
Δ=441−176=265
| | 21+√265 | | 21−√265 | |
b1= |
| lub b2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Masz dwie konstrukcje, jeżeli nic nie wiadomo kącie B lub C w trapezie.
===================
3 paź 21:23
Anka: Dziękuję bardzo, o ten pierwszy sposób mi chodziło

nie zauwazylam ze można zrobić trójkąty
prostokątne
3 paź 22:29
Mila:
Wg mnie to drugi sposób szybszy.
3 paź 22:31
Anka: Ale akurat nie robiliśmy jeszcze twierdzenia cosinusów, może niedługo wrócę do tego zadania
4 paź 04:41
Iryt:
4 paź 15:48