pomocy
Patyczak: dla jakiej wartości parametru m prosta przechodząca przez punkty A(1,−3) i B(3m+1,−3m) jest
prostopadła do prostej 2x−3y+3=0
3 paź 17:44
zef: Warunek prostopadłości prostej znasz ?
3 paź 17:46
Patyczak: nie wiem o co tutaj chodzi
3 paź 17:49
zef: A jak byś miał zamiast parametru m jakieś liczby jakbyś wtedy postąpił ?
3 paź 17:50
Patyczak: odnalazłbym prostą AB z równania
{−3=ax+b
{−3m=(3am+a)x +b
3 paź 17:54
Patyczak: oj źle
{−3=a+b
{−3m=3am+a+b
3 paź 17:59
Patyczak: z prostej 2x−3y+3=0 wyznaczyłbym współczynnik kierunkowy
wiedząc że a1*a2=−1
3 paź 18:02
zef: Znajdź równanie prostej AB, sprowadź podaną w zadaniu prostą do postaci kierunkowej i
skorzystaj z warunku prostopadłości a1*a2=−1
3 paź 18:02
Patyczak:
a
1*a
2=−1
podstawiam do równania
{−3=a+b
{−3m=3am+a+b
wyliczam m
... m=−2
dziekuje za wskazówki.
3 paź 18:12