Rozpatrz liczbę rozwiązań równania
Wiktoria: |||x+2|−4|−2|−1=m
Rozpatrz liczbę rozwiązań równania . Proszę o wytłumaczenie
3 paź 17:42
zef: Najwygodniej graficznie.
mamy funkcję y=x+2 nakładamy na nią |f(x)| →
|x+2| dajemy 4 jednostki w dół →
|x+2|−4 nakładamy |f(x)| →
||x+2|−4| dajemy 2 jednostki w dół →
||x+2|−4|−2 nakładamy |f(x)| →
|||x+2|−4|−2| dajemy 1 jednostkę w dół →
|||x+2|−4|−2|−1 − mamy funkcję do której dążyliśmy i teraz badamy ją ze względu na parametr m
który jest jakąś prostą y=m
Algebraicznie byłoby dużo liczenia.
3 paź 17:46
Wiktoria B: Mogłabym prosić o dokładniejsze wytłumaczenie, bo nie rozumiem do końca?
3 paź 17:52
zef:

Czego w tym nie rozumiesz ?
Mamy przykładowy wykres funkcji
m to jest prosta kolorowa
W tym wykresie będzie tak
1 rozwiązanie dla m∊(−
∞;−1)
zauważ że dla −1 będą 2 rozwiązania (niebieska przerywana)
od −1 do 2 będą 3 rozwiązania (zielona)
dla 2 będą 2 rozwiązania (rózowe)
i później znów będzie aż do nieskończoności 1 rozwiązanie
Tak samo należy zrobić twój przykład
3 paź 17:57
Wiktoria B: Skąd się wzięło y=x+2 i jak nakladac |f(x)|?
3 paź 18:13
zef:

y=x+2 bo zaczynam od wewnętrznej funkcji i później nią operuję nakładając wartości bezwzględne
itd.
nakładanie |f(x)| polega na odbiciu symetralnym wykresu znajdującego się pod osią x na górę
czyli jak na rysunku:
czarna linia to y=x+2 a czerwona to y=|x+2|
3 paź 18:24