DarkGhost: krótko

1. 2|x-3|=x
2.
√x2-10x+25≤3
3. x<|x-2|
poprosiłbym o to na dzisiaj

z góry dzieki
4 lis 20:56
damianos: 1.
I, kiedy x-3≥0, czyli x≥3
opuszczasz wartosc bezwzgledna bez zmiany znaków: 2(x-3)=x 2x-6=x x=6
II, kiedy x-3<0, czyli x<3
opuszczasz wartosc bezwzgledna zmieniajac znaki: 2(-x+3)=x -2x+6=x x=2
4 lis 22:26
damianos: 3.
I, x-2≥0 x≥2
x<x-2 0<-2 a to jest srzecznosc, wiec dla x≥2 brak rozwiazan
II, x-2<0 x<2
x<-x+2 2x<2 x<1 czyli x∈(-∞,1)
4 lis 22:31
marysia:
miejsce zerowe pod modułem to x =3
więc dla
x∈ ( -∞ , 3) x∈ <3, ∞)
2(- x +3) = x 2 (x - 3) = x
- 2x +6 = x 2x - 6 = x
- 3 x = - 6 2 x - x = 6
x =2 x = 6
2/
wyrazenie pod pierw. można zapisać ( x - 5 ) do kw.
Vakw = I a I
więc 2/ przekształci się jako I x - 5 I ≤ 3
czyli x - 5 ≤ 3 i x - 5 ≥ - 3
x ≤ 8 i x ≥ 2
część wspólna jest rozwiązniem
czyli x ⊂ <2, 8 >
3/ miejsce zerowe pod modułem x = 2
więc podobnie jak w 2/
x∈(-∞, 2) x ∈ <2, ∞)
-( x - 2) > x x - 2 >x
- x + 2 >x x - x > 2
-x -x > -2
-2x >- 2 0 >2 sprzeczność
x <1
powybraniu cz. wspolnej
x∈( -∞, 1)
ostteczna odp x∈( -∞,1)
4 lis 22:47