logarytm (równanie)
niCuŚ: Witam.Mam problem z pewnym zadaniem.
Rozwiąż równanie.Pamiętaj o określeniu dziedziny równania.
log2(x2−4)=1
Prosiłbym o wytłumaczenie jak to zrobić krok po kroku.Oraz mam pytanie odnośnie tego kiedy
rysuję się oś a na niej zaznacza parabole.
3 paź 17:08
5-latek: x2−4>0 to x∊(−∞−2)U(2,∞)
log2(x2−4)=1
x2−4=21
x2−4=2
x2−6=0 to x=√6 lub x=−√6
Oba rozwiazania naleza do dziedziny .
jesli masz logarytmy to takie nierownosci postaci x2−4>0 czy x2−4<0 to powinienes umiec
rozwiazywac w pamiecii nie ma potrzeby rysowania zadnej paraboli
3 paź 18:17