Równanie prostej
Anonek: Hej. Mam problem z takim oto zadaniem:
Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez pkt P(2,−1), rownoleglej do prostej l:2x−8=0
Wyszlo mi ze rownanie tej prostej to y=2x−5 ale poprawna odpowiedz to x=2.
Czy ktos móglby krok po kroku z wytłumaczeniem rozwiazac dla mnie to rownanie?
I czym jest 2x−8=0? Czy to ax−y=−b? Jezeli tak, to a=2 i potem podstawiam punkt P pod x i y a
to nie jest
prawdlowe rozwiazanie? I w ogóle co to za prosta x=2? To zwykla pionowa linia przechodzaca
przez x=2?
3 paź 16:15
===:
2x−8=0 ⇒ x=4 czyli pionowa jak piszesz
równoległa do nie to też pionowa

a skoro przechodzi przez P(2, −1) to szukana prosta x=2
3 paź 16:19
Iryt:

l: 2x−8=0⇔x=4 i y∊R
Prosta równoległa do l
m: x=2
prosta prostopadła do l
y=−1
3 paź 16:23
Anonek: Dziękuję
4 paź 12:57