Proszę o pomoc z fizyką
Maniek: Rozpędzony samochód uderzył w ścianę. Z jaką siłą oddziaływał on na nią?
Masa auta = 1000 kg
Prędkość auta przy uderzeniu = 1 m/s
| | m*v2 | |
Stosuję wzór na energię kinetyczną Ek = |
| ale nie wiem jak dalej to wykorzystać |
| | 2 | |
3 paź 12:33
g: Będziesz jeszcze potrzebował znać długość drogi hamowania, czyli jak głęboko się wgniotło.
3 paź 15:22
daras: wystarczy znać czas zderzenia(hamowania) a potem porównac zmianę pędu z popędem siły
3 paź 21:19
Maniek: a jeśli nie znam żadnej z tych wartości?
4 paź 19:04
daras: no to pozostaje przeprowadzić doświadczenie
4 paź 22:15
Maniek: ok, a jeśli powiedzmy dane jest odkształcenie pojazdu? powiedzmy, że wgniutł się na 1 metr
6 paź 16:53
daras: Jeżeli przyjmiemy, że rozmiar liniowy wgniecenia jest równy drodze hamowania, to
| | v | | 2s | |
s = Vsrt , Vsr = |
| stąd możesz wyliczyć czas hamowania t = |
| , który |
| | 2 | | v | |
podstawisz do tego co napisałem wcześniej
ale problem nie jest taki prosty, bo siła nie ma stałej wartości lecz rośnie i to nieliniowo
7 paź 20:48
daras: Problem zderzeń jest dobrze opracowany w Mechanice ogólnej − Jerzego Leyko, tom 2 , Dynamika
radzę ci tam zajrzeć
7 paź 20:52