matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Uprość wyrażenie.
Nowy:
(1+i)
4
3+i)
I proszę o wytłumaczenie krok po kroku.
2 paź 23:43
Qulka:
(1+2i−1)
2
−4
−4(3−i)
−4(3−i)
=
=
=
=i−3
3+i
3+i
(3+i)(3−i)
4
2 paź 23:49
PW:
(1+i)
2
= 1
2
+ 2i + i
2
= 1 + 2i − 1 = 2i, zatem (1+i)
4
= (2i)
2
= 4i
2
= −4i.
3−i
"Usunąć" mianownik można mnożąc przez
3−i
2 paź 23:49
Qulka:
http://matematykadlastudenta.pl/strona/579.html
2 paź 23:50
PW:
Pomyliłem zapis: 4i
2
= −4 (bez tego i)
2 paź 23:50