matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie różniczkowe.
Nowy:
y
'
3x
−
=0 przy warunku poczatkowym x
0
=1 y
0
=1
2x
5y
4
2 paź 23:27
Stary:
x, y ≠ 0
dy
6
∫
=
∫U{x
2
}{y
4
+ C
dx
5
3 paź 09:22
Stary:
rozdzielamy zmienne
6
∫y
4
dy =
∫x
2
dx + C
5
3 paź 09:23
Stary:
y
5
2
=
x
3
+ C
5
5
teraz wystarczy tylko podstawić warunki początkowe
3 paź 09:25
Stary:
y
5
= 2x
3
−1
3 paź 09:26