Geometria analityczna
Ewkaa: Hej

Punkty A(0, −5) oraz D(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD, którego
osią symetrii jest prosta o równaniu x+2y=0. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków oraz
długość odcinka łączącego środki ramion tego trapezu.
Nie mam totalnie żadnego pomysłu. Proszę o pomoc; z góry dziękuję.
2 paź 22:34
Qulka:

B(4,3) C(−1,3)
2 paź 22:38
Ewkaa: super

jak to policzyć?
2 paź 22:40
Antonni:

Czym jest os symetrii takiego trapezu ?
Wyznacz wiec punkty symetryczne do A i do D wzledem tej prostej i masz wspolrzedne
pozostalych punktow
| | AB+CD | |
DLugosc odcinka laczacego srodki bokow to |
| |
| | 2 | |
Masz juz wszytko do pilczenia
2 paź 22:44
Qulka: prostopadła do niebieskiej przechodząca przez A ..i potem odległość Aniebieska =Bniebieska
2 paź 22:45
Ewkaa: ok. dziękuję
2 paź 22:47
Antonni: Obliczmy wspolrzedne punktu C
os symetrii ma rownanie y=−0,5x
To prosta prostopadla do niej bedzie miala wspolczynnik kierunkowy a=2
Prosta prostopadla i przechodzaca przez punkt D=(−3,−1) bedzie miala rownaie
y
1 = a(x−x
0)+y
0
y
1= 2(x+3)−1
y
1= 2x+6−1= 2x+5
Liczymy punkt przecia sie tych prostych
−05x=2x+5
−2,5x=5 to x=−2 y= −0,5x to y=1
Oznaczmy go jako S=(−2,1)
Bedzie to srodek odcinka DC
Teraz ze wzoru na srodek odcinka policzmy wspolrzedne punktu C
2x
s= x
d+x
c
x
C= 2x
s−x
D
x
c= 2*(−2)−(−3)= −4+3= −1`
y
c= 2*y
s−y
d
y
c= 2*1+1=3
C=(−1,3)
===========
Tak samo policz wspolrzedne punktu B
Moze mozna prosciej (ja to zrobilem tak
2 paź 23:18