Zadania maturalne
Michał05: Funkcja liniowa określoną wzorem f(x)=a+2,a<0.Wówczas spełniony jest warunek
a)f(0)<2 b)f(1)>f(2) c)f(3)=3 d)f(4)<f(5)
Ps proszę o obliczenia abym mógł zrozumieć to zadanie.
2 paź 22:02
Antonni: Funkcja f(x) = a+2?
2 paź 22:06
Michał05: Błąd miało być f(x)=ax+2,a<0.Reszta jest dobrze.
2 paź 22:24
Mila:
f(x)=ax+2 i a<0
1) f(0)=2
2)funkcja malejąca
Teraz wyciągaj wnioski.
2 paź 22:29
Omikron: f(0) możesz policzyć.
f(0)=a*0+2=2
W takim razie warunek A nie jest spełniony.
a<0, więc z własności funkcji liniowej wynika, że funkcja ta jest malejąca.
W funkcji malejącej wraz ze wzrostem argumentów maleją wartości funkcji.
W takim razie warunek B jest spełniony.
Warunek C nie może być spełniony, bo wiemy, że f(0)=2, gdyby f(3)=3 to funkcja byłaby rosnąca.
f(4)<f(5) to też funkcja rosnąca.
Poprawna jest odpowiedź B.
2 paź 22:30
Antonni: To teraz bedziesz mial tak
f(x)=−ax+2 bo a<0
a) wstawiamy to wzoru zax=0 f(0)= a*0+2=2 czyli f(2)=2 czyli odpada
c) f(3)=3
Dla takiego warunku musi byc albo funkcja stala y=3 bo wtedy f(3)=3 albo funkcja
postaci y=x
czyli zostaje do rozpatrzenia b i d
Przyjmij sobie np za a= −3 i zobacz ktory warunek bedzie spelniony b czy d
czyli f(x)= −3x+2
f(1)= −3*1+2= policz
f(2)= −3*2+2= policz i porownaj
Tak samo policz d)
2 paź 22:35
Michał05: Dziękuję
2 paź 22:44