Zadania maturalne
Michał05: Wskaż liczbę która spełnia warunek równania |x+1|=3x
| | 1 | | 1 | | 3 | |
a)− |
| b)−2 c) |
| d)− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 paź 21:44
Omikron: Podstaw każdą z liczb i sprawdź czy wychodzi tożsamość czy sprzeczność.
2 paź 21:56
Omikron: Drugi sposób:
Zał. 3x≥0 (bo moduł nie może być równy liczbie ujemnej)
x≥0
x+1=3x lub x+1=−3x
2x=1 lub 4x=−1
2 paź 21:57
Michał05: Dziękuję
2 paź 21:57
Omikron: | | 1 | |
Czyli biorąc pod uwagę założenie x= |
| |
| | 2 | |
Odpowiedź C
2 paź 21:58
Antonni: Dla x<−1
| | 1 | |
masz −x−1=3x to −4x=1 to x=− |
| ∉przedzialu x<−1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
dla x≥−1 x+1= 3x to −2x=−1 x= |
| ∊ do przedzialu x≥−1 |
| | 2 | |
Sprawdzenie |0,5+1|= 3*0.5 to |1,5|=1,5 prawda
2 paź 21:59