Jack:
II.
| | a | | b | | c | |
π < |
| < |
| < |
| < √11 / * 60 |
| | 6 | | 5 | | 4 | |
60 π < 10a < 12b < 15c < 60
√11
teraz dzialajac na przyblizeniach
188,5 < 10a < 12b < 15c < 198,997
i teraz latwo
dla a = 18 mamy 188,5 < 180 co jest sprzeczne, wiec a musi byc 19
kolejna liczba naturalna to 20 (dla b), ale 12*20 = 240 co jest wieksze od 198,997
wiec wg mnie po prostu nie istnieja takie lczby naturalne.
Jack:
I.
| | a | | b | | c | |
√2 < |
| < |
| < |
| < √3 /*20 |
| | 2 | | 5 | | 10 | |
20
√2 < 10a < 4b < 2c < 20
√3
przyblizenia
28,284 < 10a < 4b < 2c < 34,641
najmniejsza liczba naturalna (teraz badamy
a) spelniajac te nierownosc to bedzie 3,
gdyz dla a = 2, mamy 28,284 < 20 co jest sprzeczne, wiec a = 3
wtedy kolejna liczba naturalna to 4, sprawdzmy dla b = 4
10 * 3 < 4 * 4 co jest sprzeczne, szukamy wiec dalej − takiej liczby co 4* ta liczba bedzie
wieksze od 30.
4*7,5 daje nam 30, zatem wieksze jest tylko 8
czyli b= 8
i wtedy mamy 32 < 2c
stad c juz wiadomo ze musi byc 17 bo dla c = 16 mamy 32 < 32 co jest sprzeczne.
i sprawdzmy czy 2*17 < 34,641 i widzimy ze jest
zatem te liczby to
a = 4, b = 8, c= 17
i w ten sposob sie to robi.