Zadania maturalne
Michał05: Zd1 Cenę spodni obniżono o 20 %, a po miesiącu nową cenę obniżono o dalsze 40%.W wyniku obu
obniżek cena spodni zmniejszyła się o
a)30% b)48% c)52% d)60%
2 paź 21:21
Adamm: a − cena spodni
a*0,8*0,6=a*0,48
odp. b)
2 paź 21:27
Karolina:
Odp: c)
2 paź 21:31
Mila:
To jest test wyboru , nie masz podanej ceny początkowej.
Ustalasz 100 zł − cena początkowa
100−0,2*100=80zł
80−0.4*80=80−32=48 cena spodni po dwóch obniżkach
100−48=52
odp.c)
Zadanie otwarte rozwiązujesz tak
x −cena początkowa
x−0.2x=0.8x −cena po pierwszej obniżce
0.8x−0.4*0.8x=0.8x−0.32x=0.48x cena spodni po dwóch obniżkach
1x−0.48x=0.52x
2 paź 21:35
Karolina:
0,8*0,6*c = 0,48c
nowa cena stanowi 48% starej czyli zmalała o (100%−48%= 52%
Odp: c)
2 paź 21:41
Michał05: Dziękuję
2 paź 21:45