Udowodnić stosując metodę indukcji matematycznej, że
xads: 1. Dla dowolnej liczby naturalnej n liczba n3 − n jest podzielna przez 6
I obliczam
1 krok indukcyjny:
n = 2
23 − 2 = 6
Liczba 6 jest podzielna przez 6, a więc wyrażenie jest podzielne przez 6.
2 krok indukcyjny:
∀m ∊ N ⋀ m > 1 ( ∃k ∊ Z m3 − m = 6k => ∃l ∊ Z (m−1)3 − (m − 1) = 6l)
Lteza = (m − 1)3 − (m − 1) = m3 − 3m2 + 3m − 1 − m − 1 = m3− 3m2 − 2m − 2 = m3 − m −
3m2 − m − 2 = 6k − 3m2 − m − 2
Czy dobrze to rozwiązałem?
2 paź 20:41
Adamm: nie powinno być (m+1)
3−(m+1)
2 paź 20:43
Jack: tak, powinno byc dla wyrazenia k+1, w tym wypadku m+1
zatem udowodnic
(m+1)3 − (m+1)
2 paź 20:49
Adamm: Lteza=(m+1)3−m−1=m3−m+3m2+3m+1−1=6k+3m2+3m
teraz wykazać że m2+m jest parzyste
2 paź 20:52
xads: To już wiem czemu mi nie wychodziło

Dzięki!
2 paź 20:54