Punkty A(2, −3) i B(5, 1) są wierzchołkami trójkąta ABC. Bok BC zawiera się w prostej k:
x+2y−7=0, zaś środkowa AM zawiera się w prostej m: 5x−y−13=0. Wyznacz równanie ogólne prostej,
w której zawiera się wysokość trójkąta poprowadzona z wierzchołka C.
No więc; na razie znalazłam punkt wspólny prostej BC i AM => M(3, 2). Korzystając z wiedzy, że
środek odcinka to średnia arytmetyczna współrzędnych wyznaczających początek i koniec
obliczyłam wierzchołek C(1, 3). Następnie wyznaczyłam wzór prostej AB: 4x−7y−29=0. Potem
odległość punktu C od prostej AB = 46√6565.
Serio nie wiem jak to obliczyć dalej. W sumie nie wiem też, czy moje obliczenia są poprawne...
Z góry dziękuję za pomoc
Wyznacz prostą AB , a następnie prostą do niej prostopadłą przechodzącą przez C.
masz może pomysł gdzie się machnęłam?
A(2, −3) i B(5, 1)
| 1 | 7 | |||
k: x+2y−7=0,⇔y=− | x+ | |||
| 2 | 2 |
| 4 | ||
a= | współczynnik kierunkowy prostej AB | |
| 3 |
| 4 | ||
AB: y= | x−523 | |
| 3 |
| 3 | 3 | |||
y=− | x+b , 3=− | *1+b⇔b=334 | ||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
h: y=− | x+334 równanie kierunkowe | |
| 4 |
zrobiłam mały obliczeniowy. Dzięki bardzo
x + 2y − 7 = 0
5 x − y − 13 = 0 ⇒ y = 5 x − 13
−−−−−−−−−−−
x + 2*( 5 x − 13) − 7 = 0
11 x − 33 = 0
x = 3
===
y = 2
====
M = ( 3, 2)
========
B = ( 5, 1)
| a + 5 | b + 1 | ||
= 3 | = 2 | ||
| 2 | 2 |
| 1 − (−3) | 4 | |||
= | ||||
| 5 − 2) | 3 |
| 4 | ||
y = | x + b | |
| 3 |
| 4 | ||
− 3 = | *2 + b | |
| 3 |
| 9 | 8 | |||
− | − | = b | ||
| 3 | 3 |
| 17 | ||
b = − | ||
| 3 |
| 4 | 17 | |||
y = | x − | |||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
y = − | x + b1 C = ( 1, 3) | |
| 4 |
| 3 | ||
3 = − | *1 + b1 | |
| 4 |
| 3 | 15 | |||
b1 = U{12]{4} + | = | |||
| 4 | 4 |
| 3 | 15 | |||
y = − | x + | / * 4 | ||
| 4 | 4 |
dziękuję.