gra
Euklides: Przypominam sobie kilka rzeczy, bo miałem sporą przerwe od matmy
mam taką granicę
https://s18.postimg.org/wgvre3h7d/image.png
3
n dąży do nieskońćzoności , (−3)
n także,
w mianowniku 4
n też dąży,
| | ∞ | |
to mamy |
| ? symbol nieoznaczony? |
| | ∞ | |
2 paź 19:44
Jack:
granica to zero.
2 paź 19:46
===:
podziel licznik i mianownik przez 4n
2 paź 19:47
Jack: zamiast pisac lim n−>
∞ bede pisac po prostu lim(bo krocej)
| | 3n + (−3)n | | 3n + (−1)n * 3n | | 3n(1 + (−1)n) | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| = |
| | 4n | | 4n | | 4n | |
| | 3n | | 3 | |
= lim |
| (1+(−1)n) = ( |
| )n(1+(−1)n) = 0 |
| | 4n | | 4 | |
| | 3 | |
gdyz ( |
| )n dazy do zera, a zero razy cos da nam zero. |
| | 4 | |
2 paź 19:49
Euklides: @Jacek, a jak do tego doszedłeś, są jakieś wskazówki jak postępować?
2 paź 20:00
ICSP: (−3)
n →
∞
2 paź 20:01
Jack: przeciez Ci rozpisalem

a tak btw. to co napisal ICSP,
(−3)
n albo dazy do − albo do +
∞, ale nie wiesz do ktorej z nich.
a wynik jest zero bo licznik jest potegowo wiekszy od mianownika
gdybysmy mieli
| | 10000000000 * 3n | |
lim n−> ∞ to chocby bylo |
| to wynikiem jest 0 |
| | 4n | |
2 paź 20:04
Janek191:
| | 3n + (−3)n | | 3 | | −3 | |
an = |
| = ( |
| )n + ( |
| )n |
| | 4n | | 4 | | 4 | |
więc
lim a
n = 0 + 0 = 0
n→
∞
2 paź 20:04
Euklides: ok, dobra, dzięki za pomoc
2 paź 20:04
Saizou :
| | n·3n | |
no chyba, że byłoby limn→∞ |
| , to już inna bajka  |
| | 4n | |
2 paź 20:06
Janek191:
Euklides ? Czemu nie Euler ?
2 paź 20:06
Jack: Saizouno to juz inna
2 paź 20:06
Saizou :
Albo Gauss, albo Hilbert, albo Fermat ?
2 paź 20:08
Saizou : Albo nie Banach
2 paź 20:09
2 paź 20:14