a
hma: wykaż ze liczba jest wymierna
tg2120 + 2tg120*ctg150+ctg2150=...
wychodzi mi 16/3 a w odpowiedziach jest 12...
2 paź 19:33
Jack:
tg(120) = tg(180−60) = − tg 60 = − √3
ctg 150 = ctg(180−30) = − ctg 30 = − √3
(−√3)2 + 2(−√3)*(−√3) + (−√3)2 = ... = 12
2 paź 19:38
Mila:
tg(120)=tg(180−60)=−tg60=−√3
ctg(150)=ctg(180−30)=−ctg30=−√3
tg2120 + 2tg120*ctg150+ctg2150=(tg120+ctg150)2=(−√3−√3)2=(−2√3)2=4*3=12
2 paź 19:40
hma: Już rozumiem

Złą wartość przyjąłem za tg60 i ctg30
2 paź 21:35
Mila:
2 paź 21:36