gee
aaaa: napisz nierównosc opisującą koło którego środek należy do prostej y=x a punkty A=(3,1) B=(1,3)
należa do brzegu koła
narysowałem i wyszło ze y=x jest symetralna tych odcinka AB wiec jest nieskonczenie wiele
takich kół
jak wiec zapisac taką nierównosc? wytłumaczy ktos?
2 paź 19:30
Jack:
2 paź 19:32
Adamm: (x−a)2+(y−a)2=(√(a−1)2+(a−3)2)2
2 paź 19:34
Jack: Prosta AB :
y = −1(x−3)+1 = −x + 4
Przeciecie sie prostej AB z prosta y=x
−x+4 = x
2x = 4 −>> x = 2
y = 2
Zatem srodek okregu ma wspolrzedne S(2,2)
odleglosc punktu A od prostej y = x :
r − promien okregu = (
√2)
2 = 2
Zatem rownanie
okregu to
(x−2)
2+(y−2)
2 = 4
2 paź 19:35
5-latek:

Punkt A jest symetryczny wzgledem prostej y=x
WObec tego policz wspolrzedne srodka S
Odleglosc punktu A od prostej y=x to promien tego kola
POtem napisz nierownosc
(x−x
s)
2+(y−y
s)≤r
2
2 paź 19:37
aaaa: Jack tak zrobilem, ale to jest jedno z mozliwych rozwiazac bo przeciez srodek rownie dobrze
moze byc gdzie indziej i wlasnie musze napisac nierownosc ktora sie sprawdzi dla kazdego
przypadku i niewiem jak to zrobic
2 paź 19:38
Adamm: aaaa patrz na wypowiedź 5−latka
2 paź 19:38
aaaa: tak jak wy mowicie to to sam rozwiazalem ale w odpowiedziach mam (x−a)2+(y−a)2 ≤ 2a2−8a+10,
a nalezy do R
2 paź 19:46
Adamm: zamień znak równośći w moim na ≤ i masz to samo
2 paź 19:48