Kolejka pociąg
matms: Kolejka jeździ w kółko po szynach, które tworzą dwa okręgi współśrodkowe. Każde koło wagonika
ma taki sam promień. Rozstaw szyn kolejki jest równy 80cm. Zewnętrzne koło wagonika podczas
jednego pełnego okrążenia wykonuje o 4 pełne obroty więcej niż koło wewnętrzne. Oblicz
promień koła wagonika.
2 paź 19:23
Saizou :
20 cm ?
2 paź 19:30
matms: 20 cm chyba miałby obwód skoro robi 4 obroty=80 to 1 obrót(1obwód)=20.
2 paź 19:31
Saizou :
źle interpretujesz, odległość między szynami jest równa 80 cm
2 paź 19:32
Saizou :

załóżmy że te małe szare koła mają promień r
2πR=k·2πr
2π(R+80)=(k+4)·2πr oczywiście k to ilośc obrotów koła
R=kr
R+80=(k+4)r
kr+80=kr+4r
r=20 [cm]
2 paź 19:40