rozwiąż nierówność wykładniczą
popo: 2x+4*7x+4>23x*73x
2 paź 19:19
gielczunator: Korzystamy z faktu, że ax * bx = abx
14x+4 > 143x
Mamy tą samą podstawe, więc porównujemy potęgi. Dodatnia podstawa powoduje, że zostawiamy
kierunek nierówności
x+4 > 3x
4 > 2x
x < 2
2 paź 19:34
Mila:
(2*7)x+4>(2*7)3x
14x+4>143x /143x
U{14x+4}{143x>1
14x+4−3x>1
14−2x+4>140
−2x+4>0
−2x>−4
x<2
2 paź 19:35
gielczunator: * w pierwszej linijice miało być
14x+4 > 143x
2 paź 19:35
2 paź 19:36
popo: badzo dziękuje za odpowiedz
2 paź 23:00
popo: a jak zrobic ten ? 5*42x−3*52x ≥2*20x
3 paź 17:26
Iryt:
5*4
2x−3*5
2x≥2*(4*5)
x
5*4
2x−3*5
2x≥2*4
x*5
x /: (4
x*5
x)
| 5*42x | | 52x | |
| −3* |
| ≥2 |
| 4x*5x | | 4x*5x | |
5
1−x*4
x−3*5
x*4
−x≥2
5t
2−2t−3≥0
Δ=64
t≥1
| | 4 | |
x≤0 ( funkcja y=( |
| )x jest malejąca) |
| | 5 | |
3 paź 17:57